Publicatie van 3 wellness projecten

in het Woon- en lifestylemagazine “the art of living”.

“the art of living” biedt ruimte aan reportages van prestigieuze nieuwbouwprojecten, bijzondere gebouwen en woningen, de nieuwste trends wat betreft interieur en tuinarchitectuur, en is tevens gericht op mode, sieraden, beauty en health. Ook leest u in “the art of living” welke innovaties plaatsvinden op gebied van kunst, cultuur en gastronomie en biedt het u door middel van exclusieve interviews een inkijkje in de inspirerende levens van topsporters, kunstenaars en succesvolle ondernemers. “the art of living” wordt in Nederland vijf keer per jaar uitgegeven, uitgaves die elk met veel zorg, toewijding en oog voor detail vervaardigd worden.

Ontwerpen vanuit de beleving

– ‘Bij wellness mag je zeker wel verrast worden’ –

Ontwerpen vanuit de beleving: dat staat bij Stephen Versteegh Design centraal. Wat zie je? Wat voel je? De indeling moet kloppen bij die beleving en het thema. Geen wonder dat Stephen Versteegh vooral veel wellnessprojecten doet. Het is hem op het lijf geschreven. En dat terwijl hij eigenlijk industrieel ontwerper is.

Stephen Versteegh werkte niet altijd als zelfstandig designer. Na zijn opleiding aan de TU Delft werkte hij in vaste dienst als industrieel ontwerper. Producten als de rokerspaal op de NS stations, de binnenkant van de NS sprinter en beletteringen kwamen van zijn hand. Ook werkte hij bij een bedrijf dat interieurontwerpen maakte. Zijn eerste opdracht daar was het ontwerpen van een zwembad. “Dat wilden de interieurontwerpers niet doen. Ik wilde dat wel en het was meteen een enorm succes. De zwembadbouwer was zo enthousiast dat ik steeds meer wellnessopdrachten kreeg”, blikt Stephen terug.

Tot 2011. In dat crisisjaar verloor hij zijn baan door een reorganisatie. Hij had gezien hoe het bedrijfsleven eruitzag en hij besloot dat hij het anders en beter zou aanpakken. Zijn bedrijf, Stephen Versteegh Design, was geboren. “Een duidelijke eigen stijl heb ik niet”, zegt Stephen. “Ik ontwerp samen met de klant. Mensen vertellen, ik luister, stel vragen en maak tekeningen. In overleg met de klant kom ik langzaam tot een ontwerp.”

Zijn tekeningen maakt hij altijd met de hand. In tegenstelling tot veel designers, werkt Stephen nooit met 3d programma’s op de computer. Die tonen fotoweergaven en details waarover de klant ook later beslissingen kan nemen. Wanneer hij de ontwerpen met de hand schetst, is het voor de klant duidelijk dat het gaat om een ontwerp en niet om een definitief besluit.

De ontwerpen kunnen minimalistisch zijn, klassiek of totaal out of the box. Wat de stijl van zijn ontwerp ook is, de beleving staat altijd centraal. Daarbij werkt hij vaak met thema’s. “Ik kijk naar wat mensen willen. Wellness is een pretpark voor volwassenen. Dat mag best een thema hebben.”

Het DNA van Zeeland in Badhotel Domburg

Een project met een zeer duidelijk thema is het zwembad en wellnessgedeelte van Badhotel Domburg. Dit hotel had een wellnessafdeling dat gedateerd was en dat wel aan vernieuwing toe was. De opdracht aan Stephen was om in te spelen op het DNA van Zeeland. “Wellness consultant Marlies Sobczak heeft in kaart gebracht van welke producten we gebruik moesten maken. Aan de hand van haar rapport ben ik samen met de projectleiders van het hotel gaan kijken hoe we de beleving van Zeeland het beste konden weergeven. We hebben brainstormsessies gehouden waar heel rare ideeën uitkwamen.”

Eén van die rare ideeën was om de wand van het restaurant te bekleden met mosselschelpen. Een jaar lang werden alle mosselschelpen opgehaald bij de restaurants in Domburg. Nu prijken er meer dan 1.000 aan de wand van het restaurant. De voetenbaden werden bekleed met de schelpen van oesters.

Een ware belevenis in het saunagedeelte is de noordzeedouche. Na een druk op de knop, komt er een nevel om af te koelen. Vervolgens stort er koud water over de bezoeker heen. Geprinte platen geven het effect van een heuse noordzeestorm.

In het zwembad is het net of je op het strand staat. De foto’s aan de wanden zijn echt in Domburg gemaakt, want mensen uit de omgeving herkennen de zee en de duinen. Houtlook tegels met verschillende kleuren geven een verweerde indruk. In een deel van de tegels zit een zandstructuur, waardoor het lijkt alsof het zand golvend opwaait. Voor de haard zijn basaltblokken gebruikt die bedoeld zijn voor de dijken. “Bij elk element dat is toegepast hebben we gekeken hoe we het nog meer richting Zeeland konden trekken”, legt Stephen uit.

In de sauna is gebruik gemaakt van zoutblokken. Niet uit de Himalaya, zoals gebruikelijk is in sauna’s, maar uit de Noordzee. De kleur daarvan is meer grijs/beige.

“Bij wellness, zeker in een hotel, mag je zeker wel verrast worden door gekke dingen”, vindt Stephen. Daarom staan er in de rustruimtes van het hotel bakken met stro en paardenhaar. In het restaurant staan kerkbanken die uit een oude Zeeuwse kerk komen. De wasbakken zijn oude drinkbakken voor dieren. Veel wilde ideeën, maar toch is het geen bonte kermis geworden. Stephen: “Ik gaf aan welke ideeën ik kon toepassen en welke het ontwerp te druk zouden maken. Voor dit project heb ik redelijk veel schetsen gemaakt.”

Eenvoudig ontwerp met speciale effecten

Een heel ander project in Zeeland dat Stephen ontwierp, was het poolhouse met space ambition. De eigenaars van het poolhouse hadden heel hun huis al aangepakt, maar werden het niet eens over de afwerking van het zwembad. Via zwembadleverancier Waterstijl kwamen ze bij Stephen terecht. Ze vroegen hem om een schets te maken. Hij maakte er drie: één van wat de vrouw wilde, één van wat de man wilde en een totaal ander ontwerp dat hij zelf mooi vond. Dit laatste was een bijzonder ontwerp met zwarte plafonds, een wit zwembad en strijklicht vanuit de wand- en plafondpanelen. De sfeer wordt mede bepaald door de gekleurde LED verlichting.

“Ze kozen voor mijn laatste ontwerp. Dat zorgde in eerste instantie wel voor wrijving met de mensen die het uit moesten voeren”, vertelt Stephen. De schilder moest het plafond zwart verven en dat leek hem geen goed idee. De designer liet echter zien wat zijn bedoeling was en uiteindelijk ontstond er een prachtig zwembad. “Het is een eenvoudig ontwerp zonder spannende elementen, maar door de verlichting van Delta Light is het toch heel speciaal geworden.”

Compacte wellness

Ook wanneer mensen niet heel erg veel ruimte hebben voor wellness, zijn er nog voldoende mogelijkheden. Dit laat Stephen zien bij een particulier project in Heeze. Daar woonden mensen met een badkamer van zo’n 3 x 5 meter. Daarin wilden ze graag een belevenisdouche, een sauna én een stoomcabine. Dit werd mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met VSB Wellness uit Vught. “We hebben gekozen voor een wellnesswand”, vertelt Stephen. “De klant wilde een strak ontwerp dat toch warmte uitstraalde. Ik heb ervoor gekozen om heel veel zwart en LED verlichting in verschillende kleuren toe te passen. De koele badkamer veranderde zo in een warme wellnessruimte.”

De gehele levering en uitvoering werd gedaan door VSB Wellness. Stephen werkt regelmatig samen met deze specialist in maatwerk wellnessprojecten. Zij vroegen hem om een ontwerp te maken, omdat in een vrij kleine ruimte diverse faciliteiten ingebouwd moesten worden. Een stoomcabine, een regendouche en een infraroodsauna zijn samengebracht in één cabine. “Alleen het voetenbad mist nog, maar verder heb je een complete wellnesservaring in een badkamer die iets groter is dan gemiddeld. Het is allemaal heel compact. Zo zie je dat mensen die een woning bouwen met een badkamer die iets groter is dan normaal, een complete wellness kunnen integreren”, aldus Stephen.