Oosterse Tuin Ontwerp

Het ontwerp van een tuin is in Japan verheven tot een ware kunstvorm. Na een uitgebreide studie van vele jaren leert men hoe de stenen geplaatst moeten worden in de tuin.

Als je dan de opdracht krijgt om een Japanse tuin te ontwerpen, durf je deze niet echt Japans te noemen, omdat de tuin niet ontworpen is volgens alle regels van Japanse tuin architectuur.

In een Japanse tuin hoort water thuis en bij gebrek aan water, wordt het water vervangen door grindbedden, ook wel ‘droge tuinen’ genaamd. Hierbij kan het grind worden geharkt in mooie patronen.

Deze Oosterse tuin heeft twee houten terrassen die met elkaar verbonden zijn door drie bruggen in een zigzag structuur. Onder de bruggen ligt een bed van rivierstenen die zich een weg banen door het laagste gedeelte van de tuin. De hoeken van de 3-ledige brug wordt op elke hoek geflankeerd door een typische Japanse boom. De eerste is een naaldboom met een mooie sterke stam en een mooie kroon van takken en naalden. De tweede boom is een groene Japanse Esdoorn met zeer fijn vingervormig blad. Deze boom kleurt prachtig oranje alvorens zijn blad te verliezen in de winter. De laatste boom is een Japanse notenboom ofwel ‘Ginkgo’, ook wel tempelboom genoemd. Deze boom is een levend fossiel en behoord tot de oudste boomsoorten ter wereld. Daarnaast wordt de boom als een god vereerd in Japan en schijnt deze ook geneeswerkende krachten te hebben. Niet onbelangrijk; de boom heeft typische lichtgroen gekleurde bladeren.

Drie afgesloten bakken in de tuin herbergen verschillende soorten bamboe.

Het mooie van bamboe is het kalmerende ritsel geluid van de wind door de bladeren en het licht dat tussen de stammen speelt. Daarnaast is de bamboe het hele jaar groen.

De heuvels in de tuin zijn begroeid met vetmuur. Deze plant is ideaal als vervanging voor de mos bedden. Het grote terras is voorzien van een buitenkeuken. Het tweede terras wordt overdekt door een pergola, begroeid met een blauwe druif en krijgt zo het gevoel van een Japans theehuis.

Een tuin met elk seizoen een eigen gezicht.