Wellness Design…work in progress

Het ontwerp en realisatie proces gaat zelden over rozen. Als ontwerper is het vaak zaak je ontwerp te verdedigen en overeind te houden tegenover de vele partijen die betrokken zijn bij de realisatie van een ontwerp. Bij van mijn zwembad projecten vind er een strijd plaats tussen de technische mensen van Waterstijl over de plaatsing van de lucht aanvoer en afvoer in de zwembad ruimte. Inmiddels hebben we al vaak deze strijd gestreden en weten we beide wat we willen en komen we altijd tot een goede technische oplossing voor een optimale luchtstroom die esthetisch ook past in het ontwerp.

Echter zijn er ook altijd valkuilen die voor een ontwerper moeilijk te ontwijken zijn; verminderd budget, vergunningen worden niet verleend of erger de gehele bouw van het huis gaat niet door.

Hieronder vinden jullie vier bijzondere wellness projecten, die uiteindelijk niet doorgingen of in afgeslankte vorm wel gerealiseerd zijn, maar zeker de moeite zijn te publiceren.

Zwembad Interieur in drie thema’s

Het ontwerp van het poolhouse was al klaar echter het interieur nog niet bepaald en de opdrachtgever had zelf nog geen idee welke richting en stijl het zwembad moest worden.

Gekozen werd er voor twee uitgesproken stijlen, de eerste Minimal Chic. Een lichte ruimte, strak vormgegeven en symmetrisch van opzet, door de plaatsing van de whirlpool in het midden van de korte zijde met aan beide kanten royale trappen het water in. De glamour komt in uiting in het donkere mozaiek met glitters in het bad zelf en de kroonluchters boven het bad.

 

 

Voor het tweede ontwerp kozen voor Oosterse Stijl, echter wilden we dit zeer subtiel naar voren brengen. De stenen vloer wordt doorsneden door eenhouten loper die geheel doorloopt de tuin in en uiteindelijk stopt in de lounge-hoek. Deze streep wordt extra versterkt door een strook riviergrind in het hout. Het grind vind je ook rond het zwembad waar het dient als opvang bak voor het overloop zwembad. Ook de stort-douches bevinden zich
in een grindbed. De achterwand is gemaakt van gekapt steen, met een nis voor een oosters kunstwerk.

Het uiteindelijk ontwerp is er gekozen voor een concept van glad steen op de grond en een gekapte stenen wand met twee watervallen uit de wand. Een verhoogd platform steekt over het zwembad en geeft ruimte voor een zitgroep. Een tweede zitgroep bestaat uit 2 day-beds, deze geven een fantastisch uitzicht over het water. Hierachter bevind zich de douche-ruimte en een combinatie van toilet- en verkleed ruimte.

 

Grand Hotel ter Duin, De 4 elementen Wellness

Een zwembad met een stoer karakter en met een twist van nostalgie van art nouveau.

In de kelder van Grand Hotel ter Duin bevindt zich een wellness ruimte dat de bezoeker zich nog lang zal heugen. Enkele bijzondere elementen springen meteen in het oog. Een enorme boom doorkruist het strak gestuct plafond. Een houten vloer waarvan een deel haaks gelegd is. Deze loper doet denken aan de traditionele houten leggers die de duinen overgaan. Het bad is gevat in Belgisch hardsteen, ruim 2 meter breed en voorzien van vloerverwarming waardoor het een helende werking geeft op de spieren van de badgast. Tijdens het zwemmen voel je de warmte van de haard op je gezicht en heb je de illusie de blauwe lucht te zien op een zonnige ochtend aan zee.

Het bad zelf is voorzien van een donker mozaïek patroon met gouden schittering erin, een dynamisch licht donker spel. Dit geeft het bad oneindige diepte en het gevoel dat je zwemt in een natuurplas.

De boom lijkt zich door het gebouw te hebben gewoeld en de takken steken uit het plafond  en wanden als kroonluchters en wandlampen. Het zwembad kenmerkt zich door grote blokvormige volumes, echter de verlichting is een moderne verwijzing naar, de door de natuur geïnspireerde, art nouveau vormgeving van weleer.

Het plafond is voor zien van een lijst die zich stoer trapsgewijs overgaat in de wanden. Deze trap herhaalt zich ook in de hoge plint op de eiken vloer.

Een tweede design uitgangspunt is de puurheid, echtheid, terug naar de natuur, met de vier basis elementen;

Water in het zwembad

Vuur in de gas haard

Lucht boven het zwembad, door het Jugendstil glas dak

Aarde in de vorm van Belgisch Hardsteen, waarin het water leven vereeuwig is in de vorm van fossielen.

De wellness ruimte biedt verschillende behandelingen om totaal tot rust te komen. Een stoom sauna geheel afgewerkt met Belgisch hardsteen, een droge sauna geheel afgewerkt in mooi donker hout. Afkoelen kan in onder de oversized douches op de hardstenen plaat. Opwarmen onder de douches kan ook door de sunshower installatie in de wand, hiermee behoud je gezonde bruine kleur ook in de winter. Tot rust komen op daybeds in het gemêleerde licht uit de kroonluchters.

Een wellness ruimte met een bijzondere uitstraling, met het gevoel dat je, je midden in de natuur bevindt.

 

Zwembad residentie te st Willebrord

Voor hun nieuwbouw villa wilde de klant een ontwerp van een zwembad in “New Classic Luxery” stijl. Het idee bij Versteegh-design was om deze stijl zeer gedoseerd toe te passen, zodat deze ruimte ook een bepaalde mate van rust uit zou stralen.

Door een simpele basis van donkere wanden met een witte bies in de vorm van een hoge plint. Een natuurstenen vloer met een rustig patroon. Klassiek en ornament elementen zijn de toevoeging van uitgesproken mozaïek patronen in het zwembad zelf, whirlpool en in de vloer rond de wenteltrap.  Boven het zwembad is het plafond verhoogd en voorzien van strijklicht en een wolkenhemel. Het effect is een gespiegeld effect van het bad en de hemel en visa versa. Een ingetogen hang- en wand lampen zorgt ook voor de ideale verlichting in de avond.

 

Wellness ruimte voor modern landelijk huis 

De architect van de woning vroeg Versteegh-Design enkele concept wellness ontwerpen te maken binnen de lijnen van zijn woning ontwerp. Binnen de concepten werd de ontwerp ruimte verkend van interieur stijlen, maar ook voor de indeling en bijbehorend zwembad vorm.

Het ontwerp van deze ruimte is een combinatie van rechte en schuine wanden. De uitdaging is de indeling te laten aansluiten bij het ontwerp van het huis.

 

Concept 1
Houten verhoogde terrassen omringt door een grind vloer. Ligbedden zeer centraal in het midden van het bad. Een haard stekend in het zwembad met een een hoekbank. In de rechter hoek is er een kleine keuken met kookeiland en twee kasten met inbouw-apparatuur en keukengerei. Aan de andere zijde bevind zich een sauna en stort-douche boven het grind. In de hoek met de trap is een privé hoekje in de vorm van een day-bed. Een prima plek om rustig op temperatuur te komen na een sauna bezoek.

 

Concept 2

Een combinatie van een gladde natuurstenen vloer met een gekapte vorm hiervan op de wanden. Centraal bevind zich het bad in licht blauwe kleur…als bron van de ruimte. Rechts in de hoek is een lounge hoek geplaatst, die door een doorkijk haard wordt gescheiden van de zwembad ruimte. De keuken bevind zich in de wand en bestaat uit een klein aanrecht en apparatuur ingebouwd in de wand. Het daybed is nu centraal geplaatst aan het zwembad en functioneert nu als centrale zitplek.

 

Concept 3
Een meer klassiek bad met een luxe uitstraling. Het bad is kleiner echter nu welsymmetrisch in vorm. Een grote luie trap geeft toegang tot het bad. De sauna is nu rechts onde geplaatst, samen met de stortdouche. De haard is centraal in het midden geplaatst met zitgelegenheid eromheen. De keuken is nu een volwaardig keuken met kookeiland en zitgelegenheid. Het bad is voorzien van een donker mozaïek waardoor het zwembad oneindig diep lijkt.