Een Poolhouse Wellness met klassieke invloeden van de Romeinse badhuizen

Toen de opdrachtgever met de vraag kwam om een klassieke inrichting te ontwerpen, leek dit een logisch vervolg op de architectuur van het poolhouse en op de stijl van de woning.

Toch wilde ik geen stoffig klassiek ontwerp maken, maar meer iets met een twist van deze tijd. Met de paper chandelier van studio Job als ontwerp uitgangspunt en inspiratie, werd de gehele wellness in deze conceptuele stijl ontworpen.

Klassieke elementen werden vergroot en vereenvoudigd om hiermee een krachtig ontwerp te krijgen; grote plinten, witte stroken op de muren bij de overgang naar plafond en strijk verlichting rond de pilaren en uit de plafond verlaging. Een tweede klassiek element is symmetrie, door dit in alles door te voeren oogt de wellness bijna als een Romeins badhuis. Symmetrie geeft balans en een chique uitstraling.

Hierbij was het nog een hele puzzel om de deuren aan beide zijden geheel symmetrisch te krijgen. Uiteindelijk is de technische ruimte van buitenaf bereikbaar om zo tot een evenwichtig ontwerp te komen, maar ook om functioneel te blijven voor het onderhoud.

Het zwembad zelf is een standaard polyester bad. Een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever. In combinatie met de granieten vloer, welke mooi sober van uitstraling en zeer anti-slip is, past het bad mooi in het ontwerp. De natuursteen leverancier maakte de rand van het zwembad eerst van karton om zo tot de juiste vormen van het steen te komen en om hierna het graniet te zagen. Het resultaat is een mooie verdeling van de voegen in de ronding.

In het souterrain vind je de vorm van het zwembad terug. Hieromheen bevindt zich aan de achterzijde de technische ruimte voor het zwembad. Een zijde is ingericht als bar ruimte. Aan de andere zijde bevindt zich een fitness. De buitenzijden van het zwembad zijn voorzien van een  structuur behang. Door het plafond los te houden van de wand met strijkverlichting, wordt de ronding niet genegeerd in het ontwerp, maar juist benadrukt.

De klassieke invloeden van Romeinse badhuizen, niet letterlijk, maar met een twist.

Project is uitgevoerd door Waterstijl

Fotografie door Michael van Oosten