Hotel Spa Design de Draak

Hotel de Draak is het oudste hotel van Nederland en het was daarom ook een hele eer om betrokken te zijn als interieur architect bij de verbouwing en het ontwerp van het nieuwe wellness gedeelte.

Het oude pand dicteert het interieur en het was juist de kunst het pand en de oude elementen zoveel mogelijk te benadrukken. Immers, je wilt juist de wellness gast laten beleven dat ze zich bevinden in een eeuwen oud gebouw. De ruimtes zijn zoveel mogelijk terug gebracht naar de oorspronkelijk staat van het gebouw. Sommige delen waren verborgen achter voorzet wanden. Oude muren zijn opgeknapt en wit geschilderd en het houtwerk allemaal in een donkere kleur geschilderd. Ook de vloeren zijn donker gehouden; donkere stenen en ceramische houtlook tegel. De voorkeur had een eiken vloer, maar door de functie van de wellness, is echt hout niet praktisch.

Voor het maximale contrast tussen de nieuwe wellness elementen en het oude gebouw werd gekozen voor juist moderne materialen voor de wellness, zoals veel bronskleurig glas. Dit glas geeft de sauna bezoeker wat privacy, doordat je alleen de silhouetten kunt zien door het glas.Voor de meubelen zijn bekende design klassiekers gekozen, zoals de LC4 ligstoel van Le Corbusier, Eileen Gray bijzet tafel en de Barcelona Chair van Ludwig Mies van der Rohe.Deze meubelen zijn zelf al redelijk op leeftijd, maar stralen ook nu nog steeds een modere vormgeving uit.

De unieke schouw van steen was al jaren buiten gebruik, doordat het rookkanaal niet meer werkte. Gekozen is voor een elektrische haard met waterdamp techniek. Een rookkanaal is nu niet nodig en het is nu wel mogelijk te ontspannen na een sauna bezoek bij een knapperend vuurtje.

Interieur Realisatie: VSB Wellness

Foto’s: Michael van Oosten