Interior Design Feadship Mega Yacht

De ‚Katrion’ is een Mega Yacht en is in 2003 gebouwd door Feadship. Feadship staat voor de hoogst haalbare kwaliteit en afwerking binnen de yachtbouw.
Het schip is bijna 40 meter lang en heeft 7 crewleden aan boord. Na de verkoop van het yacht in 2015 was de wens van de nieuwe eigenaar om het yacht een nieuwe hedendaagse look te geven. Versteegh-Design werd gevraagd voor het ontwerp voor deze „refit”.

Bij het vernieuwen van het interieur was het dus zaak zeer slim te werk te gaan om de bestaande vakmanschap en kwaliteit in het schip te bewaken. Aan de andere kant was het interieur van het schip ooit gebouwd in een oosters thema; grove harde tapijten, meubelen gemaakt van bamboe, deuren ingelegd met bamboe hout en alle kasten gemaakt van rood kersenhout. Een interieur dat niet in de smaak viel bij de nieuwe eigenaar.

De beoogde nieuwe stijl voor het interieur is een hotelsfeer, luxe met rijke materialen „het metropolitan lifestyle” gevoel. Daarnaast heeft de nieuwe eigenaar een andere levensstijl dan de oudere vorige eigenaar. Het schip zal bestand moeten zijn tegen natte kinderen en honden. Ook zal het schip elk weekend moeten dienen als platform van luxe, comfort, intens genieten en zelfs een feest op het boot dek.

Een mooie uitdaging om de „grand lady” weer up-to-date te maken voor de 21ste eeuw, zonder dat ze haar huidige klasse verliest. De kunst was om de uitstraling van het schip niet radicaal 180 graden om te gooien, maar door haar bestaande elementen en door de toevoeging van enkele nieuwe elementen, de koers aan te passen. De klasse van een echt Feadship moest zorgvuldig bewaakt worden.

„Het ontwerp was een samenwerking tussen de opdrachtgever (wie ons steeds weer wist te prikkelen met ideeën), de interieurwinkel (die met de meest mooie stoffen kwam) en Versteegh-Design, die uiteindelijk alle wensen vertaalde naar een concreet ontwerp. Juist het samenspel versterkte het creatieve proces en uiteindelijk kwam dit ten goede aan het resultaat”, aldus Versteegh-Design.

Voor het meubilair werd er gekozen voor het merk Giorgetti. Giorgetti staat voor vakmanschap en detail in houtafwerking, van hetzelfde niveau als de inbouwkasten van het schip zelf. Hierdoor worden de meubelen niet zomaar in het schip geplaatst, maar worden ze een deel van het scheepstimmerwerk van de schip zelf. Voor de vloerbedekking werd er gekozen voor een zeer luxe hoogpolig tapijt in een sprekende kleur. Deze blauwe kleur maakt een mooie combinatie met het rode hout en is een uitgesproken hedendaagse kleur. Een klein grapje is het kleurverschil door de lichtval en door de richting van de tapijtpool. Hierdoor ontstaat een structuur die veel weg heeft van de golven op zee. Optisch lijkt het of de zee voorgezet wordt in de kamers aan boord.

De bamboepanelen op alle deuren werden vervangen door rookglas spiegels en wandpanelen werden vervangen door nieuwe stoffen met kleine glimmers erin voor het toefje glamour.

Vanuit de woonkamer loop je naar de trap, een speciaal 3D behang is daar op de muur geplakt met een retro knipoog naar de tijd van Audrey Hepburn. Vanuit de gang ontstaat een doorkijk naar het kunstwerk in de master bedroom.

Op het schip zijn veel kruiselementen te vinden in wandpanelen en hekwerk. Deze kruiselementen zijn uiteindelijk ook de inspiratie geweest om te komen tot de schuine stiknaden in het leer van het bed van de master bedroom.

Op het achterdek is de tv-kamer vervangen voor een bar. Deze bar is gemaakt van gebogen koper en leer en ook de standaard inbouwkast is verbouwd tot luxe drankkast. In de bar zijn ook alle aansluitingen aanwezig voor muziekmengtafels, voor een feest tot diep in de nacht.

Naast het interieur werd Versteegh-Design ook gevraagd om het logo van de nieuwe naam van het schip te ontwerpen. De ‚Katrion’ werd ‚Lady India’.

Deze opdracht was een mooie mix van verschillende design disciplines. Eerdere ervaringen als Industrieel Ontwerper van vliegtuig interieurs (KLM Boeing 777) en een trein ontwerp (de huidige NS sprinter) kwamen mooi van pas tijdens het ontwerp van „the Grand Lady, Lady India.”

Interieur Ontwerp; Versteegh-Design (www.versteegh-design.com)

Interieur Winkel; Klaarenbeek Interieurs (www.klaarenbeek.nl)

Maatwerk; Groeneveld en Poirot (www.groeneveldpoirot.nl)

Fotografie; Peter Baas (www.peterbaas.com)