Spa Domburg

Hier aan de kust…, de Zeeuwse kust ligt de badplaats Domburg.

Uit het verleden bekend bij de adel voor de helende kracht van het zoute water en de arts en masseur Johann Mezger. Nog geen 500 meter van de zee en tegenover de binnenplaats met het borstbeeld van Mezger staat het reeds 150 jaar oude hotel, Badhotel Domburg. Om het wellness instituut weer definitief op de kaart te zetten werd Versteegh-Design gevraagd het hotel geheel te vernieuwen compleet met restaurant en zwembad.

Het Badhotel staat bekend om de typisch Zeeuwse belevenis en de wellness was de uitgesproken gelegenheid zijn om het Zeeuws DNA in alle elementen door te voeren. Bij het ontwerpproces waren er meerdere brainstorm sessie met de projectmanagers van het hotel waarbij soms de gekste ideeën de revue passeerden. Maar juist uit deze gekste ideeën komen soms de leukste realistische oplossingen. Een mooi voorbeeld is de Noordzee belevenis: na een saunasessie kom je in een ruimte te staan die geheel omringt is met visuals van een ruwe Noordzee. Een fijne koude nevel prikkelt de huid, ruwe golven zijn te horen, een flits en onweer gerommel, plots is de nevel een grote bak met water die over je neerdaalt en onverwacht voor de welkome afkoeling zorgt…een echte belevenis douche.

Een ander gek idee ontstond tijdens het zoeken naar een mooie, Zeeuwse wandafwerking. We kregen de ingeving om mosselen te gebruiken. En zo geschiedde het: alle restaurants in Domburg hebben een jaar lang hun mosselen bewaard en familieleden drukten vervolgens ruim 10.000 mosselen in het cement. Het resultaat is een prachtig uitzicht vanaf de voetenbaden. Hier zijn de voetenbaden zelf bekleed met Zeeuwse oesters.

Samen met de lokale meubelmaker Warstaal was het mogelijk om ook oude Zeeuwse elementen toe te passen: oude kerkbanken in het restaurant, oude dierendrinkbakken als wasbakken in de kleedruimtes, oude emmers als lampen en sloophout voor de tafels. Ook bij de nieuwe elementen werd het Zeeuws DNA toegepast: zeezout in de sauna, basaltblokken van de dijken voor de grove muren, tegels met de zandstructuur van het strand, matrassen in de rustruimte gevuld met paardenhaar, behandelingen op basis van algen en zeewater en bij het zwembad uitzicht op het strand van Domburg.

Spa Domburg is een voorbeeld van de uitwerking van een lokaal thema tot een bijzondere wellnessbeleving.

locatie; Spa Domburg

wellness; House of Wellness

maatwerk; Warstaal

aannemer; Deurloo

wellness consultancy; Vita-con Consultancy

fotografie; Peter Baas