Bakkerswinkel interieur ontwerp

Toen we gevraagd werden om een nieuw winkelinterieur te ontwerpen voor een bakker, moesten we wel even nadenken of we dit wel konden; immers hadden we geen ervaring met de logistiek van een bakkerij en bakkerswinkel. Met onze ervaring op het gebied van vertalen van belevenissen in interieurs en daarbij de ervaring van de bakker zelf over de logistiek van een bakkerij is het project een mooi voorbeeld van hoe we samen met de opdrachtgever tot een mooi en vooral werkbaar ontwerp komen.

De opdrachtgever gaf aan dat hij graag een zaak wilde waar de ambacht en kwaliteit van zijn product de boventoon voert en de voorbijganger naar binnenlokt; een winkel waar je bakkersgevoel gaat ervaren met de bakkerij gekoppeld aan de winkel.

Authenticiteit van het oude bakkersambacht in de winkelstraat van Hilvarenbeek.

Een voorbeeld van de uitgesproken wensen van de bakker zelf zijn de manden onder de toonbaak vitrine voor brood. Handig om deze van achter de toonbank bij te vullen en prima te zien door de klant, als extra  display trap na de toonbankvitrine. Eerlijk, natuurlijk en stoer materiaalgebruik was gewenst om tot de juiste ambachtelijke uitstraling te komen. Daarnaast was wel alle gemak gewenst betreft hygiëne en duurzaamheid. De oplossing kwam in de nieuwe uitvoeringen van de gewenste materialen, maar met de juiste natuurlijke look: een ceramische vloertegel met houtlookdesign, waarbij zelfs het houtreliëf in de tegel zit. Daarnaast ook een meubelplaat gemaakt met een HPL (kunststof) afwerking die ontzettend slijtvast is met een houtuitstraling.

De „back-office” werd opengelaten zodat de klant de karren met brood ziet afkoelen en het brood uit de kleine oven in het zicht is. De ruimte is voorzien van een witte moderne tegel, met de oneffenheid van een antieke tegel.

Grote visuals aan de wanden maken het beeld compleet. Een nieuw interieur dat voldoet aan alle hedendaagse wensen voor een bakkerswinkel, maar met de „looks and feels” van een ambachtelijke bakker.

 

fotografie; Peter Baas