LEEM Wonen is Dé Blogazine voor Luxueus, Exclusief En Mooi Wonen. Hierop komt de passie voor wonen en liefde voor schrijven op professionele wijze bij elkaar.

LEEM zorgt voor een betere performance én een geweldige beleving: voor de branche als ‘mannequin op de catwalk die de topstukken showt’ en voor de lezer als ‘publiek op de front row’!

Het is erg leuk dat Versteegh-Design een publicatie heeft in dit Blogmagazine.

MAAK KENNIS MET DE LUXE WELLNESS PROJECTEN VAN TOPDESIGNER STEPHEN VERSTEEGH

 Bij Wonen draait eigenlijk alles om beleving, maar bij Wellness in het bijzonder.

Want als er één ruimte in je huis is waar je kunt genieten van je woning en van wat je hebt opgebouwd, dan is het wel in een wellness ruimte.

Topdesigner Stephen Versteegh van Versteegh-Design heeft al vele wellness projecten op zijn naam staan en kun je dan ook een specialist op dat gebied noemen. Stephen neemt de beleving op zichzelf ook altijd als uitgangspunt voor zijn projecten. Hoewel materiaalgebruik en uitstraling bij zijn wellness projecten
best uitgesproken mogen zijn, blijft het een ruimte waar je tot rust wilt komen.

De komende weken gaan Stephen en ik een aantal van zijn wellness projecten aan jullie laten zien. Tijd dus voor een kennismaking met deze topdesigner!

We ontmoetten elkaar op Excellent Wonen in Rotterdam. Sta je vaak op beurzen en wat vind je het leukste aan dergelijke woonevents?

“Ik sta inderdaad regelmatig op beurzen zoals Excellent Wonen. Ik vind dat erg leuk om te doen; samenwerken met de partners en soms nét iets verder gaan in het ontwerp dan wat we in de praktijk doen. We krijgen dan ook altijd heel veel enthousiaste reacties van de bezoekers op onze wellness ontwerpen en hebben vaak interessante gesprekken met mensen die bezig zijn met hun eigen wellness droom.”

Je hebt Industrial Design gestudeerd aan de TU Delft en bent dus ingenieur. Eén van de weinigen in jouw branche. Hoe ben je tot deze specialisatie gekomen?

“Na Delft heb ik op de Design Academy in Eindhoven nog de master opleiding Experience & Entertainment Design gedaan en een stage gedaan op de ontwerpafdeling van De Efteling. Daarna kwam ik in contact met Sinot Design Associates en heb ik met hen aan grote projecten voor de NS en de KLM gewerkt. Zo komt bijvoorbeeld de functionele witte NS Sprinter van mijn hand.

Het was echter bij Centric Design Group dat ik het vak van interior designer leerde. Door mijn brede opleiding kreeg ik de complexe wellness projecten ontwerpen, waardoor Centric Design Group als een expert werd gezien op het gebied van wellness design. Toen het minder goed ging met het bedrijf, ben ik onder de naam Versteegh-Design voor mezelf begonnen. Ik werd meteen gevonden door wellness producenten en kon dus volop aan het werk!”

Wat doet Versteegh-Design precies?

“Versteegh-Design is een ontwerpbureau. Wij maken ontwerpen, doen het project management, leveren alle producten en worden door onze relaties gevraagd zitting te nemen in het projectteam om het ontwerp te realiseren.

Zoals gezegd, gaan wij altijd uit van de beoogde beleving van de opdrachtgever ten aanzien van de nieuwe ruimte. Dat is in het begin niet altijd even duidelijk, maar door goed te luisteren naar de wensen en behoeften, komen we altijd tot een passend en eenduidig ontwerp.”

Hoe kun je jouw werkwijze het beste omschrijven?

“Ik zeg weleens: een ontwerp proces begint met het ontwerpen van het ontwerp proces. Want elk ontwerp proces is anders en dus uniek. Dat maakt mijn werk ook zo leuk! De verhalen, wensen en behoeften van de opdrachtgever geven mij inspiratie en brengen mij op ideeën, maar tegelijkertijd moet er goed worden gekeken naar complexiteiten. Ik ontwerp vervolgens de beste oplossing:  degene die beide doelen dient.

Bij het ene proces kunnen we het beste gebruik maken van plattegronden en laen we functionele indelingen zien. Bij andere processen werkt het beter om het ontwerp aan de hand van 3D tekeningen te presenteren. Maar wat Versteegh-Design uniek maakt en nog altijd een zeer effectieve methode is handgetekende ontwerpen. Met deze tekeningen, soms door de computer ingekleurd, kan ik goed overbrengen hoe de ruimte gaat aanvoelen en hoe je die gaat beleven.”

Luxe wellness projecten is jouw specialiteit. De komende tijd laten we er een aantal zien op de Blogazine van LEEM Wonen. Welk ontwerp is jouw favoriet of op welke ben je het meest trots?

“Deze specialiteit is deels ook organisch ontstaan omdat andere ontwerpers dit belangrijke onderdeel van luxe wonen lieten liggen en opdrachtgevers bij mij kwamen om dat alsnog in te vullen. Inmiddels zijn er meerdere opdrachtgevers bij wie ik ben begonnen met een wellness ontwerp, en waar ik uiteindelijk het hele interieur heb ontworpen. Komend jaar worden er bijna tien complete woningen opgeleverd met een compleet Versteegh-Design interieur.

Mijn favoriet? Ik vind ze allemaal mooi, maar de wellness van Badhotel Domburg is fantastisch omdat het ontworpen is met Zeeland als thema. En het klassieke poolhouse met invloeden van de Romeinse badhuizen met pilaren is een ‘masterpiece’ vanwege de detaillering en de symmetrie.”

Wat is het meest extravagante wat je hebt ontworpen?

“Het meest extravagante wat ik ooit heb ontworpen is een 300m2 ‘gay sauna’ complex. Daar mocht ik helemaal los gaan op een idee waar alles in het teken zou staan van spannende ontmoetingen. Een glazen trappenhuis vanwaar je op elke verdieping kon uitkijken, een zwembad met een ‘geheime ingang’ achter de waterval een een stoom-labyrint waar je bijna op de tast je weg moest vinden. Supercool, maar het complex is helaas nooit gerealiseerd.”

Wie is jouw grote voorbeeld, wie is je partner in crime en wat is jouw idee van het perfecte ontwerp?

“Vele bekende ontwerpers hebben mij geïnspireerd, maar het valt me wel op dat veel van hun ontwerpen op elkaar lijken. Persoonlijk en vanuit creatief oogpunt vind ik dat jammer.

Mijn rechterhand is Harry Bergwerff van LBMC (www.lbmc.nl). Hij vult mij heel goed aan en daardoor krijg je een ‘1+1=3’ effect. Tijdens de realisatiefase is hij in staat om het geheel nog beter te maken en nog meer detail te krijgen.

Voor mij is een ontwerp echt perfect als alles tot in detail binnen de ultieme beleving van de opdrachtgever past.”

Naar welk project of ontwerp kijk je op dit moment het meeste uit?

“Goh! Nou, niet echt naar een specifiek project, want er worden binnenkort vele totaalprojecten van Versteegh-Design in de villabouw opgeleverd. Dus daar kijk ik in z’n algemeenheid enorm naar uit.”

Ben ik nog wat vergeten te vragen of wil je graag nog iets uitlichten?

“Leuk om te vertellen, is dat ik vorig jaar een restyling opdracht kreeg voor een mega jacht. Dat vond ik fantastisch omdat dit zoveel raakvlakken heeft met de interieurs van vliegtuigen en treinen, wat ik in het verleden veel gedaan heb. En met zo’n mega jacht mag het interieur altijd wat extravaganter en ‘over the top’ en dat vind ik heerlijk om te doen.” Dat kan ik me voorstellen! Helaas heb ik geen mega jacht aan de steiger liggen….

Spreken de wellness projecten van Versteegh-Design je aan? Dat komt goed uit, want zoals gezegd laten we de komende weken meer van zijn werk zien. Als eerste tonen we het project Badhotel Domburg, waar Stephen en ik begin januari ook live aanwezig zijn en waar we ook een mooie verrassing voor je hebben! En in de tussentijd kun je zijn projecten bewonderen op www.versteegh-design.com.

Tot snel vanuit Domburg!