Opticien Reyer Lafeber, retail interieur ontwerp

De keten Reyer Lafeber heeft een grote variatie aan producten. Van hippe kinderzonnebrillen tot gehoorapparaten. Voor de nieuwste vestiging in Amersfoort was dan ook de wens om deze tegengestelde werelden op een logische manier samen te voegen in een retail interieur ontwerp.

Versteegh-Design kreeg de opdracht de vele functies van de winkel logisch in te delen, maar ook om een eenheid aan te brengen: van de dokter in de witte jas tot en met de verkoper in de gescheurde jeans.

De nieuwe vestiging in Amersfoort. Bij binnenkomst loop je tegen ronde balie en een lamp van maar liefs 4 meter doorsnede. Het is overduidelijk dat dit het bedrijvige centrale punt is van de zaak. Met de krukken aan de balie en de espressomachine heeft het meer weg van een Italiaanse koffiebar dan een opticien.

Het personeel krijgt een baristacursus zodat alleen de beste koffie geserveerd wordt aan de klanten.

Naast de koffiebar staat ook de werkbank tegen de balie aan. Een collectie van tangetjes en slijpmachines, echt handwerk en vakmanschap, waarbij je kan zien hoe je bril wordt af- en bijgesteld.

Rondom het centrale punt vind je de collectie zonnebrillen en brillen. Gepresenteerd op leer en omringd door industriële, ruwe materialen van smeedijzer en onbehandelde bakstenen. Steeds een ring verder van de centrale balie worden de afdelingen klinischer. Achter de grijze glazen deuren zijn de oogmeetruimtes.

Een ring verder bevindt zich de contactlenzenafdeling. Wit hoog glas voert hier de boventoon en ook de bedrijvigheid is hier ingeruild voor meer rust en privacy.

De buitenste ring is gereserveerd voor de gehoorapparaten. Hier kunnen de klanten in afgesloten ruimtes hun gehoor laten testen en geïnformeerd worden.

Met de nieuwe vestiging van Reyer Lafeber is het gelukt om op een logische wijze tegengestelde werelden van een merk zonnebril en een gehoortoestel elk een eigen uitstraling en belevenis te geven onder één dak.

fotografie; Peter Baas