Versteegh-Design en Waterstijl

Spetterende droomprojecten

“Een speeltuin voor volwassen”, zo omschrijft de multifunctionele designer Stephen Versteegh zwembaden en wellnessruimtes. “Voor een ontwerper een feest om bezig mee te zijn, want dan mag je net wat verder doorslaan met je ideeën. Het mag wat extremer. Net wat luxueuzer qua materialisatie. Ik vind het fantastisch om een belevenis te ontwerpen en dat kun je met een zwembad bereiken. Het is altijd weer een mooie ruimte waar een heerlijke sfeer hangt.” Speciaal voor EXCELLENT magazine presenteert hij vier droomprojecten die hij in samenwerking met Waterstijl, specialist in luxe zwembaden, realiseerde.      

Perfecte renovatie poolhouse 

Het bestaande poolhouse was toe aan een grondige renovatie en diende een moderne uitstraling te krijgen. Een genietplek voorzien van mooie materialen en hedendaags comfort. “Ten opzichte van de woning was het poolhouse schuin gesitueerd, kende het hoogteverschillen in de fundering en was het voorzien van een laag plafond. Dit samen zorgde dat het een enorme uitdaging was om een passend ontwerp te maken voor een moderne wellnessruimte”, blikt Stephen terug.

“Met zijn inzicht en creatieve geest slaagde de veelzijdige ontwerper met vlag en wimpel voor zijn opdracht en realiseerde hij het gewenste en hedendaagse poolhouse. “Het zwembad is voorzien van houten vlonders die over het water heen steken. Elke vonder heeft een functie: de entree naar binnen, als platform voor de zitgroep rond de haard en als platform voor het voetenbad. Daarnaast lossen de vlonders de hoogteverschillen in het bad op een logische wijze op.

De loungehoek is voorzien van een mini-pantry en een inbouwkoelkast. Een deel van de kasten wordt gebruikt voor de badlakens en hout voor de haard. Door het kiezen voor een geheel losse haard, die zelfs hangend is opgehangen, wordt dit een los element tussen de kasten. De achterwand van ingewassen kiezels versterkt dit beeld. Overdag kunnen de enorme schuifpuien worden geopend voor een maximale interactie met de buitenruimte.

Als je ’s avonds de gordijnen sluit, creëer je een gezellige en intieme ruimte.

 

Poolhouse met klassieke invloeden

De opdrachtgever wenste een klassieke inrichting van het poolhouse. Een logisch vervolg op de architectuur van het poolhouse en de stijl van de woning. Toch wilde ik geen stoffig klassiek ontwerp maken, maar iets met een twist van deze tijd. Met de Paper Chandelier van Studio Job als inspiratie en uitgangspunt van het ontwerp, ontwierp ik de gehele wellnessruimte in deze conceptuele stijl.

De klassieke elementen zijn vergroot en vereenvoudigd om zo een krachtig ontwerp te realiseren. Dat zie je terug in de grote plinten en de witte stroken op de muren bij de overgang naar het plafond. Maar zeker ook in de strijkverlichting rond de pilaren en de verlichting die uit de plafondverlaging komt. Een tweede klassiek element is symmetrie. Door dit door te voeren, oogt de wellnessruimte bijna als een Romeins badhuis. Symmetrie zorgt voor balans en een chique uitstraling.

Het zwembad zelf is een standaard polyesterbad. Een nadrukkelijke wens van de opdrachtgever. In combinatie met de granieten vloer, die mooi sober van uitstraling en zeer antislip is, past het bad perfect in het ontwerp. De natuursteenleverancier maakte de rand van het zwembad eerst van karton om zo tot de juiste vormen te komen en om hierna het graniet te zagen.

Het resultaat is een mooie verdeling van de voegen in de ronding.

Compacte wellnesstuin 

“Deze niet al te grote tuin is getransformeerd in een ware wellnesstuin. Het wensenpakket van de opdrachtgevers was even uitgebreid als duidelijk: elke ochtend kunnen zwemmen, een overdekt terras met loungeruimte, een haard, een ligbed, een stortdouche en een eettafelkamer. Gekozen werd voor een zwembad met een zwemstroomtechniek. Deze techniek maakt het mogelijk om kilometers te zwemmen zonder baantjes te hoeven trekken.

Het houten terras is voorzien van een buitenhaard en twee lounge fauteuils. Het gehele terras is overdekt. De wandlampen op de schutting zorgen in de avond voor sfeer. Het gebruik van natuurlijke en eerlijke materialen zoals hout en natuursteen geeft de tuin de gewenste sfeer. Een vleugje retro is toegevoegd door de kleuren van het maatwerk meubilair.

De tuin is een volwaardige verlenging van de woonkamer.

Wellness met allure

“De opdrachtgevers vroegen mij om mee te denken over de styling en de afwerking van de ruimte. Door de juiste materialen en kleuren toe te passen is het een fraaie wellnessruimte met de allure van een klassieke woonkamer geworden.

Bij het zien van de plannen van de architect kwam bij mij meteen het idee op om de ijzeren dakconstructie sober zwart te maken en de rest van de ruimte juist zo licht mogelijk. Hierdoor zie je mooi het ritme van de constructie en het geeft bovendien een grafisch beeld. De andere objecten die spreken, zijn de wanden van mozaïek en de donker uitgevoerde baden.

Door enkel zwart en wit toe te passen, ontstaat de mooie, rustige en serene sfeer die zo belangrijk is in een wellnessruimte. Ook is het een knipoog naar de eerste zwart-wit films en het jaren ’20-gevoel.

De opdrachtgever wilde het bad een nog iets klassiekere look geven. Dit werd gerealiseerd door meer klassieke en weelderigere kroonluchters boven het bad te plaatsen. De verlichting bestaat naast de kroonluchters uit wandlampen en led-verlichting in de schuine kap.”

www.versteegh-design.com

www.waterstijl.nl