Knipoog naar Frank Lloyd Wright 

Oog voor design en detail 

Het is mooi binnenkomen in deze Rotterdamse villa. In de entree met strakke trap stelen een paarse loper en een Italiaanse kroonluchter de show. Het is een voorbode van wat de bezoeker elders in de woning aantre : een mix van modern Italiaans design en een bijzondere detaillering, met een knipoog naar de Frank Lloyd Wright-stijl. 

Eyecatchers in de woonkamer zijn de schilderijen aan de wand, maar zeker ook de grote maar toch ingetogen gashaard met zijn wand van geblauwd staal. “Omdat de bewoners zelf een heel uitgesproken, kleurrijke smaak hebben, heb ik de woonkamer verder vrij rustig gehouden”, vertelt Versteegh. “De plafondlijst is weer een verwijzing naar Frank Lloyd Wright: strak maar met een knipoog naar klassiek.” Het was voor de binnenhuisarchitect een uitdaging om alles volgens de wensen van de klant te realiseren. Maar als geen ander weet hij hoe belangrijk het is dat deze zelf zijn stempel op een interieur kan drukken. “Het is het verschil tussen een showroom en een huis dat ontworpen wordt voor de bewoners”, weet Versteegh. En dus combineerde hij de paarse loper op de trap met grijstinten op de muren en kreeg de houten kast in de living – een erfstuk met emotionele waarde – een gepaste plek bij de piano. Ook een interieurwens van de bewoners: veel bergruimte. Het kostte Versteegh aardig wat denkkracht en schetsen, maar het resultaat mag er zijn. Een fraaie kast met veel opbergruimte scheidt de woonkamer van een speciale bergkamer. Ingenieuze schuif- deuren, waarbij heel wat techniek kwam kijken, roepen er het jarendertiggevoel op. 

Wonen aan het water 

Naast het interieur leunt ook de opbouw van deze villa sterk op het gedachtegoed van Frank Lloyd Wright. Kenmerkend zijn onder meer de ruim bemeten kap – de helling is zo licht dat die nauwelijks opvalt – en de grote dakrand. De grootste Amerikaanse architect van de twintigste eeuw had zich vast thuis gevoeld in de stijlvolle werkkamer die Versteegh voor deze woning ontwierp. Ook in dit vertrek brengt een gashaard met geblauwd staal warmte en sfeer. Het geheel is fraai geïntegreerd in de kastwand. Een ligstoel nodigt uit tot een moment van ontspanning. 

Dat het zo mooi wonen is in deze villa is ook te danken aan de bijzondere locatie. Fraai gelegen aan een waterplas is het hier heerlijk genieten van al het natuurschoon en voorbij zeilende boten. Aan de waterkant is een compact zitgedeelte gecreëerd met een doekoverkapping. Eenvoudig en sfeervol. Op frisse dagen zorgen terras heaters er voor een aangename temperatuur. “De overgang van het deel aan de plas, waar de boten liggen, naar het zitgedeelte bij het huis is gecreëerd door het geheel op te knippen”, vertelt Versteegh. “Een groot grasveld vormt de overgang tussen de twee terrassen.” Genieten van warmte en water kan ook binnen, in het souterrain. Daar lopen de bewoners vanuit het zwembad, ingelegd met mozaïek, zo door naar de wellness ruimte met Finse sauna. Bijzonder zijn de ingebouwde saunakachel en de organisch gevormde, houten banken. Interessant detail is dat het zwembad maar liefst drie meter lager ligt dan de waterspiegel van de plas. Een technisch hoogstandje. 

fotografie; Michael van Oosten