Villa Renovatie

Oogstrelende, eigentijdse villa met het karakter van vroeger

“Op een gegeven moment waren bijna alleen de buitenmuren nog intact. Tot de vloeren aan toe was de woning gestript en gesloopt. Toen prees ik me gelukkig dat ik Harry als projectmanager naast me had. Want als hij bij een project is betrokken, komt het altijd weer goed”, bewierookt designer Stephen Versteegh – verantwoordelijk voor het complete ontwerp van het exterieur, interieur en de tuin – de ervaren Harry Bergwerff, zijn onmisbare schakel tijdens de zeer ingrijpende renovatie van de oude villa. Bergwerff is manager van LBMC (Louis Bernard Management Consultancy), een bedrijf dat het managen van ingrijpende en hoogwaardige bouwprojecten als grote specialisatie kent. “Ontzorgen van de opdrachtgever, daar draait het om.”

De opdrachtgever wist heel duidelijk hoe hij de gedateerde villa wilde transformeren naar een eigentijdse droomwoning. De hoeveelheid slaap- en badkamers, de grootte van de verschillende leefruimtes en de wens voor een brede gang, die als een levensader van de entree naar de achterzijde op de begane grond loopt, legt hij al bij de kennismaking bij de allround designer Stephen Versteegh, eigenaar van Versteegh-Design, op tafel. “Gezien de omvang van het project, zag ik al snel in dat het aanstellen van een projectmanager zeer wenselijk was. Iemand met ervaring, kennis van de markt en de mogelijkheden en iemand die mijn ontwerp op waarde schat. Een persoon die niet alleen een team van goede en betrouwbare specialisten samenstelt, maar ook de planning en het budget vaststelt en bewaakt en honderd procent gaat voor het beste eindresultaat. Omdat ik al jaren op een prettige en bevredigende wijze samenwerk met Harry Bergwerff en hij meer dan voldoet aan de bovenstaande zaken, schoof ik hem naar voren.”

Harde afspraken en open communicatie

Om zijn grote drijfveer te omschrijven, hoeft de ervaren Harry Bergwerff alleen maar naar het beklijvende resultaat van de meer dan grondige renovatie te wijzen. “Als je een grote bijdrage kunt leveren in het binnen de gestelde tijd transformeren van een oude en gedateerde woning tot deze prachtige en eigentijdse villa, waarbij de geschiedenis en het karakter van het oorspronkelijke pand zijn behouden, is dat bijzonder prettig. Maar dit eindresultaat bereik je alleen als je er als bouwmanager vanaf het eerste moment bovenop zit. Harde afspraken maken, een duidelijke en open communicatie richting de opdrachtgevers en het bouwteam en de kwaliteit van het eindresultaat – en daarmee het belang van de opdrachtgevers – boven alles stellen”, legt Harry Bergwerff uit. “Zij hebben vaak geen benul wat komt kijken bij zo’n ingrijpende renovatie en vaak ook geen tijd om zich erin te verdiepen. Vandaar dat ik ze als bouwmanager volledig wil ontzorgen.”

Onafhankelijk aanspreekpunt

Na het vaststellen van de opdracht en het budget selecteert de bouwmanager een bouwteam. Hij zoekt hierbij naar de perfecte combinatie tussen een interessante offerte, – “door strak in te kopen, ben ik mijn geld meer dan waard voor de opdrachtgever” – de betrouwbaarheid van het bedrijf en de geleverde kwaliteit van de werknemers. Vervolgens maakt hij een plan van aanpak en stelt hij een duidelijke planning op. Als onafhankelijke partij blijft hij gedurende de bouw, maar ook in de afbouwfase, de kwaliteit, het budget en de voortgang managen. Tijdens het gehele bouwproces is hij het aanspreekpunt en de schakel tussen de opdrachtgevers enerzijds en de aannemer, architecten en leveranciers anderzijds. Zowel Stephen als Harry zijn het erover eens dat de renovatie van het getoonde pand verre van een standaardklus betrof. Zo bleek dat een als een klein brandje omschreven calamiteit uit het verleden meer blijvende schade aan de woning had toegebracht dan werd verondersteld. Vooral de trap was behoorlijk aangetast, vandaar dat Versteegh-Design uiteindelijk een nieuwe maatwerktrap voor de woning ontwierp. Ook bleek de woning slecht te zijn geïsoleerd, waardoor ook op dat vlak diende te worden gehandeld. Er werd eveneens besloten om de fundering van de woning aan te pakken. 

Warmte door materiaalgebruik

Waar de woning in de oude situatie was opgetrokken uit rode bakstenen en dakpannen zien we thans een strakke, witte woning met antracieten dak, die luxe, stijl en moderniteit ademt. “Het lijnenspel van de woning is behouden gebleven, maar door de kleur en de materialisatie is de uitstraling compleet veranderd. Ook heb ik enkele kleine dakkappellen aan de woning toegevoegd”, legt de veelzijdig opererende designer uit. Aan de binnenzijde creëerde de creatieve vakman een strak, minimalistisch interieur, dat door het materiaalgebruik een warme uitstraling kent. “In de woning zie je veel donker eiken, leren wandafwerkingen en de prachtige visgraatvloer, die over de gehele begane grond loopt, zorgt natuurlijk ook voor sfeer in de woning. De grote stalen deuren met glas dragen bij aan het open karakter en zorgen voor een fraaie lichtinval in het huis.”

Totaalontwerp

Naast onder meer de genoemde deuren, de inbouwkasten en de wastafels is ook de keuken een maatwerkontwerp van Stephen Versteegh. “De bewoners wensten een grote, praktische keuken met strakke lijnen. Omdat ze aangaven dat als ze bezoek ontvangen liever in de keuken verblijven dan in de woonkamer, heb ik daar in mijn ontwerp rekening mee gehouden.” Het ontwerpwerk van Versteegh-Design – en daarmee de supervisie van LBMC – stopte niet bij het exterieur en interieur van de woning. “Tijdens het traject vroegen de bewoners mij om ook het tuinontwerp voor mijn rekening te nemen. Waar ik normaal qua stijl kies voor een eenheid tussen binnen en buiten heb ik dat hier losgelaten. Eenmaal in de tuin stap je hier een andere wereld binnen. Wel sluiten bijvoorbeeld de keuken en de buitenkeuken – slechts gescheiden door twee grote, openslaande deuren – mooi op elkaar aan.”

De woning is het zoveelste, geslaagde resultaat van een samenwerking tussen Versteegh-Design en LBMC. “We streven allebei voor het beste eindresultaat en hebben vaak aan één woord genoeg. We werken graag samen en spelen elkaar als het kan de bal toe. Maar het is voor opdrachtgevers geen verplichting om bij een opdracht voor ons allebei te kiezen. We zijn en blijven twee separate bedrijven.

Fotografie: Peter Baas