Moderne villa met een vleugje glamour

Een visie op beleving en de gave om de wens van de opdrachtgever te vertalen in leefbare en bijzondere interieurs, kantoren, wellness- en winkelruimtes. Dat is de basis van het succes van ontwerpstudio Versteegh-Design, het bureau van topontwerper Stephen Versteegh. Sinds de oprichting in 2010 realiseert Stephen met zijn studio veelzijdige woon- projecten voor particuliere opdrachtgevers, bedrijven, winkels, hotels en kantoren. Een van zijn eerste opdrachten was het ontwerpen van een weelderig interieur voor een modern familiehuis. Een traject dat enkele jaren in beslag nam, maar daardoor resulteerde in een ware droomvilla met ultieme woonbeleving. Aan magazine The Art of Living vertelt hij meer over dit bijzondere project en de totstandkoming van het prachtige interieur.

Het creëren van een luxueus interieur, een ultieme wellnessbeleving of een bijzonder tuin- of lichtplan dat aan alle wensen van de opdrachtgevers voldoet. Het zijn uitdagingen waar topontwerper Stephen Versteegh zich dagelijks mee bezighoudt. Hoe divers de uitdagingen soms ook zijn, de beleving van de gebruiker staat in ieder traject centraal. In elk ontwerp weet Stephen functionaliteit en vormgeving zo te combineren dat het leidt tot bijzondere ruimtes, prettig om in te leven en/of werken. “Interieur draait om beleving”, vertelt de enthousiaste ontwerper. “Of het nu gaat om een product, de inrichting van een interieur of landschap, uiteindelijkdraait het om het weergeven van het speci eke en juiste gevoel van deopdrachtgever. Het is mijn missie om de belevenissen van de gebruikerte de niëren en te vertalen naar het juiste product of interieur. Allekeuzes in het ontwerpproces staan in dienst om deze belevenis, de totaalvisie, te versterken en zo tot een leefbaar en passend interieur te komen.”

Van zwembad tot interieurproject

De manier van werken en de ontwerpvisie van Stephen komen perfect tot uiting in één van zijn eerste interieurprojecten. De opdrachtgevers hadden de wens om een moderne, rietgekapte villa te realiseren op een prachtige locatie midden in de duinen. Voor dit proces namen zij ruim de tijd om tot de voor hen perfecte droomvilla te komen. Iets wat zij zeker in hun woning wilden, was een ontspannen en luxe wellness. De zwembadleverancier, Waterstijl Luxe Zwembaden, verwees hen naar Stephen, die zich heeft ontwikkeld tot een ware wellness specialist. Gaandeweg het traject raakten de opdrachtgevers echter zo enthousiast over de ontwerpvisie- en stijl van Stephen, dat ze hem uiteindelijk ook het interieurontwerp voor de gehele villa toevertrouwden en hem het tuinontwerp lieten maken.

Upgrade van het interieur

Centraal in het ontwerptraject stond het onderzoeken en ver jnen vande woonsmaak van de opdrachtgevers. Stephen: “In het beginstadium hadden zij een sterke voorkeur voor een landelijk interieur. In de loop van het traject wilden zij daar steeds meer luxe aan toevoegen. Hierdoor heeft het interieur door de jaren heen een ‘upgrade’ gekregen. Het uiteindelijke interieur is een combinatie van strakke en landelijke elementen geworden, met Italiaanse vormen en materialen. Een modern, warm en tijdloos interieur met een vleugje glamour. Denk: een luxe vloer gemaakt van Italiaans marmer, de toepassing van hout in onder meer de robuuste keuken en visgraat vloer, bijzondere wandbekleding, zoals in het sanitair, en luxe stoffen voor de (maatwerk) meubelen. Daarnaast hebben we in elk element gezocht naar een spannend en speels detail. Een mooi voorbeeld hiervan is het dunne randje in het werk- en tafelblad van de leefkeuken, die zorgt voor net dat beetje extra in het interieur.” Sober & Sjiek heeft in het verlengde van het het interieur ontwerp van Stephen Versteegh de meubelen en decoratie geleverd. Hiermee heeft het huis de warme sfeer van Sober en Sjiek. Een mooi voorbeeld hoe verschillende disciplines elkaar kunnen versterken in het ontwerp en realisatie van een droom woning.

Gang als levensader

Het interieurplan van Stephen omvatte meer dan alleen de uitwerking en stijl. Samen met de opdrachtgevers boog hij zich over de indeling van de woning, bepaalde hij de zichtlijnen en functies van de ruimtes, de routing en het verlichtings- en installatieplan. Ook ontwierp hij al het maatwerk meubilair, zoals het op de zichtlijn ontworpen haardmeubel,dat zorgt voor een mooie afscheiding tussen de woonkamer en grote leefkeuken. “Allewoon- en leefruimtes zijn gelegen aan een grote gang, die als het ware als een levensader door de imposante villa loopt”, vertelt Stephen. “De gang wordt onderbroken door een slim gecreëerd binnenplaatsje, dat ruimte biedt aan diverse, door spotjes uitgelichte kunstobjecten. De grote raampartijen aan de voorzijde van de woning zorgen voor veel lichtinval, terwijl de opdrachtgevers ook in de overige ruimtes veel voeling houden met de natuur.”

Op maat gemaakte trap

In de grote hal zorgt een prachtige, door een smederij op maat gemaakte trap voor de verbinding tussen alle verdiepingen. “De opdrachtgevers wilden graag een wentel-spiraal- trap, maar die was erg moeilijk te realiseren in deze ruimte”, legt Stephen uit. “Toch is het gelukt om een trap te ontwerpen met een wentelbeweging. Dit is een perfect voorbeeld van de combinatie van stijlen. De houten treden zorgen voor een rustige basis, terwijl de stalen leuning, met ronde vormen en krullen, zorgt voor een luxueuze en sierlijke tegenhanger. Het trappenhuis is hierdoor een opvallend item geworden in de woning.”

Optimale ontspanning en luxe

Verder door op de begane grond ligt een luxueuze master bedroom met prachtige badkamer. “Ook hier zorgt de uitwerking en materialisering voor een weldadige sfeer”, aldus Stephen. “Zo hebben we gekozen voor een marmeren vloer in de badkamer en een wandmeubel in een sierlijke vorm, bekleed met een schitterend mozaïek.” Twee verdiepingen lager is de sfeervolle wellness gecreëerd, met een op maat gemaakt zwembad, sauna en douche. “Wehebben gekozen voor een natuurstenen wand met mooie waterval. Achter deze muur zit de trap weggewerkt. Een uitgekiend verlichtingsplan zorgt voor de juiste sfeer in deze ruimte, waardoor de opdrachtgevers zich ieder moment kunnen wentelen in een gevoel van optimale ontspanning en luxe.”

De rol van dirigent

Naast het interieur ontfermde Stephen zich ook over het ontwerp van de weelderige tuin bij de rietgekapte villa en dacht hij mee over de architectuur van de woning. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de realisatie van de lange, doorlopende glasstroken en het verwerken van hout in zowel het in- als exterieur. “Het belangrijkste van een project is dat alles op elkaar aansluit en er een kloppend geheel ontstaat. Ik geloof daarom heilig in samenwerking. Door het versterken van elkaarsexpertises kan een project echt naar een hoger niveau getild worden. Als

interieurontwerper ben je als het ware de dirigent, de overkoepelende kracht tussen alle andere instrumenten in. Degene die het overzicht heeft en bewaakt en de belangrijke taak heeft ervoor te zorgen dat anderen daarop aansluiten, zodat de mooiste muziek wordt gespeeld. Zo is bijvoorbeeld ook de styling van de woning aangepast op het interieurontwerp en heb ik de uitvoering van het project gecoördineerd, zodat alles op de juiste manier vertaald werd.”

Juiste keuzes

In totaal nam de realisatie van de complete woning ongeveer zeven jaar in beslag. Dat klinkt als een lange tijd, maar is volgens Stephen juist hetgeen dat ervoor heeft gezorgd dat de villa echt een droomwoning is geworden. “Ik kijk terug op het traject als een bijzondere reis die heeft geleid tot een prachtig, maar vooral ook kloppend eindresultaat. Door veel tijd te nemen voor het ontwerptraject hebben we de juiste keuzes kunnen maken,zowel voor de opdrachtgevers als voor de omgeving. Alles klopt; van dichtbij oogt de villastrak, maar van veraf gedijt de woning prachtig binnen haar duinachtige omgeving.”

Tekst: Dana Otten

Fotograaf : Peter Baas