Van gedateerd boerenhuis naar luxe woonpaleis

Interieurontwerper Stephen Versteegh metamorfoseerde een donkere en enigszins gedateerde boerderijwoning tot een heus woonpaleis, waar natuursteen, glas, leer en andere luxe materialen over elkaar heen buitelen. Toch vormt het interieur wonderwel één geheel. ‘Ik toets elk idee of plan aan een vooraf vastgestelde belevingswereld.’   

De positionering van het al aanwezige zwembad bleef, daaraan viel niet te tornen. De bewoners hielden van rijke, natuurlijke en ook kostbare materialen, dat wist hij ook. Maar voor al het overige had interieurarchitect Stephen Versteegh de handen vrij voor het nieuwe interieur in de boerderijwoning in Loosdrecht. Centrale vraag is dan altijd welke belevingswereld er wordt nagestreefd. Omdat die de basis vormt, volgens Versteegh. “Als je iets over mijn stijl kunt zeggen, is dat ik er eigenlijk geen heb. Sommigen van mijn collega’s hebben hun vaste kunstje, bij mij is dat niet zo. Ik luister altijd goed naar wensen, destilleer daaruit een soort woonbeleving, en werk vervolgens stap voor stap toe naar het eindproduct. Waarbij elk idee of plan getoetst wordt aan die woonbeleving.”

Evenwicht

En of je nu wel of niet van die (in dit geval) uitbundige stijl houdt: een rondgang door het huis leert dat het resultaat in balans mag worden genoemd. De woning ademt een bepaalde grandeur, zonder te zijn vervallen in kitsch of woonwagenaankleding. Weelderig afgewerkte wanden met leer, leem en Chocolate Wall (een soort gepotdekseld chocoladestucwerk) worden weer rustig, dankzij neutrale tegenhangers als de Travertinvloer beneden, strak en vlak stucwerk tegen de plafonds, en veel en vaak gebruik van natuurlijke kleuren. Versteegh: “Bij een rijke en decoratieve inrichting ligt altijd het gevaar voor kitsch op de loer. Daarom kijk ik per onderdeel hoe elementen zich tot elkaar verhouden. De plafonds bijvoorbeeld zitten vol sprongen en hoeken, maar doordat ze meelopen met de vloer eronder, blijft het beeld toch in balans. Zo doe ik dat met elk onderdeel.”

Wellness

Een regelrechte eyecatcher vormt het opgeknapte zwembad, met daar nu in geïntegreerd een wellness met sauna, stoomcabine en regendouche. Versteegh maakte het ontwerp en verzorgde de tekeningen ervan, waarop VSB-Wellness de elementen leverde en de installatieklus ook uitvoerde. Een moeilijk onderdeel, vindt Versteegh. “Wellness vraagt altijd veel afstemming, omdat de onderdelen al tijdens de bouw moeten worden meegenomen. Leidingen moeten dikker, de regendouche al in het plafond worden opgenomen, elektra geïntegreerd… vrijwel niets staat op zich, alles hangt met elkaar samen. VSB staat bekend als een installateur die vooral werkt in het hogere woonsegment. We werken vaker samen, ook hier is het resultaat weer prima.”

Schouw

Zeer te spreken ook toont Versteegh zich over het woongedeelte. Voorheen was de woonkamer, zacht gezegd, niet heel gezellig – als een balzaal zo groot, waardoor het moeilijk was om ook maar een klein beetje sfeer te creëren. De pontificale en centraal opgestelde open haard heeft echter alles anders gemaakt; de voorheen sombere woonkamer is omgetoverd naar een sfeervolle woon- en leefruimte, waarin alles op zijn plaats valt. Versteegh: “Die open haard is echt een ding. Hij is bekleed met hetzelfde leer als enkele plafonddelen, zodat je er ook op kunt zitten. De schouw is helemaal gemaakt van glas, in elementen zo groot als ik nog nooit heb gezien. En je kunt er tv in kijken.” Voor wie het zich niet direct kan voorstellen; de glazen schouw herbergt twee televisieschermen, een aan de keuken- en een aan de woonkamerkant. Staan ze uit, dan zie je ze niet. Maar staan ze aan, dan kijk je tv. Dwars door de schouw heen.

Kloppend

Versteegh ontwerpt al zijn projecten van top tot teen zélf. Dus bepaalt hij niet alleen het interieur en alles wat daarmee samenhangt, maar ook de ondersteunende onderdelen daarvan. De indeling stelt hij altijd centraal, vandaaruit volgen zijn wanden-, verlichtings-, installatie- en tenslotte ook interieur- en inrichtingsplannen. Versteegh: “Ik vind het belangrijk om een proces in eigen hand te kunnen houden. Dat zie je terug in het resultaat. Vaak zie je dat ontwerpers de wat minder sexy onderdelen – installaties, plafonds etc. – graag uitbesteden aan derden, waardoor een woning uiteindelijk toch niet helemaal klopt. Hier klopt het allemaal tot en met de laatste spijker.”

Fotografie; Peter Baas